→Köpeğimizin doğum süresi ne kadar sürecek ?Köpeğimizin doğum süreci ortalama olarak 65 gün kadar sürer ...Bu süre annenin ovulasyan günü ile ilgili olarak birkaç gün önce ve sonra olarak düşünebiliriz...
→ Köpeğimizin doğum sürecinin başlayacağını nasıl anlarız ?Bu konu ile ilgili olarak bir takvim tutmamız ve tahmini bir doğum zamanı belirlememiz gerekir. Doğum başlamadan önce köpeğin vücut ısısı düşer. Yaklaşık 24 saat sonra ilk sancıları başlar. Doğum başlangıcında hızla solumaya başlar ve huzursuz görünür.
→ Doğum başladığı andan sonra annenin bizden beklentileri neler dir ?Anne eğer yardıma ihtiyacı varsa size yardım isteğini davranışları ile belli eder. Ancak genelde kendileri yardımsız doğurabilirler. Anne bebeklerini güvenli bir yerde doğurmak ister. Bu yüzden eğer mümkün ise birkaç gün öncesinden evimiz de müsaitse böyle bir yer hazırlayabiliriz. Yavru sayısının birden fazla olduğu düşündüğümüzde doğacak yavrular için birkaç adet kuru ve temiz havlu vb. şeyleri hazır bulundurmalıyız. Bunun sebebi yavruları silerek annenin işini kolaylaştırabiliriz.
→ Doğum sonrası anneye uygulanacak özel egzersizler var mi ?Anneye doğum sonrası birkaç gün biz yardımcı olmak zorundayız. Çünkü bu süre içinde anne yavrularından ayrılmaz. Bütün zamanını onlara ayırır. Ancak tuvalet ihtiyaçları için onları çok kısa bir süreliğine yalnız bırakır.
→ Anne köpeğin hamileliği sırasında stres altında olması yavruları nasıl etkiler ?Stres faktörleri yavru düşüğüne neden olabilir. Klinik tecrübelirim arasında böyle durumlarla karşılaştım.
→ Anne köpek doğum yaptıktan sonra ne gibi besinlere ihtiyaç duyar ? Özel bir beslenme programı uygulamak gerekir mi ?Annenin beslenmesi hamilelik döneminden başlayarak düzenlenmeli. Hamilelikle birlikte annenin eğer büyük ırksa BÜYÜK IRK YAVRU KÖPEK MAMASI , küçük bir ırk ise KÜÇÜK IRK YAVRU KÖPEK MAMASI ile beslenmesi en doğru davranış olur. Doğumdan kaynaklı annede bir konstipasyon yani kabızlık şekillenebilir. Bu dönemde anneye daha çok sıvı tarzda gıdalar tercih edilmeli. Anne düzenli olarak tuvalet yapmaya başladığında yine aynı tarz mamaya devam edilmeli...
→Yavruların dışardan aldıkları ısı değişimi ve ışık gibi etkenler onları nasıl etkiler ? Bebekler için en uygun mekan nasıl hazırlanır ?Oda sıcaklığı onlar için en uygun ortamlardan biridir. Ev koşullarımız uygun ise güneş gören bir odayı onlara ayırmalıyız. Anne ve yavruların bulunduğu ortam hava cereyanlarından korunmalı olmalıdır.
→ Yavruları ne zaman elimize almalıyız. Onları elimize alıp seversek zarar verir miyiz?Yavru köpekleri elimize alıp sevebiliriz. Ancak bunu annesinin yanında anneyi strese sokmadan ve kısa süreli yapabiliriz. Uygun şekilde tutulduklarında zarar vermeyiz.
→ Yavruların fiziksel gelişiminde anne karnından itibaren belirli evrelerini bize anlatır mısınız?Gebeliğin 18.-20. günlerinde yavrular henüz ultrason da bile görülemezler. 22. gününden sonra bile homojen olarak ancak belirlenebilir. 35. günden sonra vücut belirgin bir şekilde görülür. 40. günden sonra da iskelet sistemini görebiliriz..
→ Yavruların psikolojik gelişiminde (korku, sosyalleşme gibi) belirli zamanlar var mıdır ?Yavruların hayatlarının ilk döneminde insanlarla olan teması onların daha sağlıklı bir şekilde sosyalleşmesini sağlar.
→ Anne sütünden sonra yavrulara ne zaman dışarıdan destek mama vermeliyiz ?Annesinin yanında büyüyen ve yeterince emen yavrulara 4. haftadan itibaren dışarıdan gıdalar verilebilir. Ancak annenin sütünün olmaması veya yetersiz olması gibi durumlarda da yavrulara bizim hazırlayacağımız gıdalar verilebilir. Bunun için 1 lt süt içine 1 yumurta sarısı karıştırılıp bunlara A ve D vitaminleri ilave edilebilir.
→ Özel vitamin takviyeleri hakkında ne düşünüyorsunuz ?Bazı ırklar özellikle büyük ırklar dışarıdan vitamin takviyesine ihtiyaç duyabilirler
→ Yavrular ne zaman annelerinden ayrılıp tek başlarına hayata devam edebilirler ?Yavrular en az 8 hafta yani iki ay annesine emmelidir. İki aylık olmadan yavruları annesinden ayırmamalıdır.
→ Peki ya anne yavrular gittikten ne kadar sonra yeniden bebeklere hazır olur ?Yaklaşık 5 - 6 ay sonra yeni bir hamileliğe hazır olur.
Yeşil Park Veteriner KliniğiVeteriner Hekim Ali Battal
Barboros bulvarı ressam Hamdi bey sk. no 8/a beşiktaş
0212 327 88 03
http://www.yesilpark.net/mailto:yesilpark@gmail.comyesilparkvet@yahoo.com